editorial

Et gammelt trægulv behøver ikke at være et grimt trægulv – eller et ødelagt eet af slagsen, for den sags skyld. Er dit hjem beklædt med træ fra væg til væg i alle rum, kan du regne dig selv blandt de heldige. Et originalt trægulv, som oven i købet er intakt, er i høj kurs på det danske boligmarked. Og har planker, brædder eller parketter måske set bedre dage, er det ikke ensbetydende med, at gulvet er klart til skrotning. Der er til alt held råd for overfladisk slid – dit gamle trægulv kan faktisk med stor sandsynlighed komme til at stå som nyt igen. Det er blot et spørgsmål om den rette behandling.

Skal jeg vælge en gulvafhøvling eller en gulvafslibning?

Et slidt trægulv er nemlig ikke nødvendigvis beskadiget. Daglig brug af et trægulv vil uvægerligt sætte sine spor i løbet af årene. Gulvets overflade vil komme til at fremstå mere træt, slidt og skadet, end det egentlig er tilfældet. Er gulvet lakeret, kan lakken være slidt af, der hvor gulvet hyppigt betrædes, og det blotlagte træværk kan have opsuget støv i de tørre, overfladiske fibre.

Et gulv, som er behandlet med en såkaldt ikke forseglende behandling som for eksempel sæbe eller olie vil være mere udsat for slitage end et lakeret eller fernis beklædt gulv, idet træværket kke er beskyttet af et lag lak eller maling. Og især sæbe behandlede gulve vil udvise tegn på slid meget hurtigt – den smukke, hvidlige overflade vil stå i grel kontrast til pletter, skjolder og øvrige misfarvninger som opstår ved daglig brug.

Du behøver dog ikke at skulle ud i en så gennemgribende procedure som en gulvafhøvling for at komme disse skønhedspletter til livs. En grundig, professionel gulvafslibning vil sagtens kunne klare ærterne – og med den rette efterbehandling vil dit gulv blive smukt og ensartet igen!

Læs mere på gulvkanonen.dk