editorial

Et trægulv, som er behandlet med enten olie eller sæbe, skal vedligeholdes grundigt og vedvarende. Olie og sæbe tilhører nemlig de såkaldt ikke forseglende behandlings former, når vi snakker gulvbehandling. Hvor lak, fernis eller maling lægger sig som et uigennemtrængeligt lag oven på træværket, danner olie eller sæbe en beskyttende hinde i selve træværkets overflade.

Ved behandlingen arbejdes olien eller sæben ind i de overfladiske træfibre, så disse bliver mættede, og derved dannes før nævnte hinde. Denne hinde er dog ikke, på samme måde som lak eller fernis, hverken massiv eller videre slidstærk, og kræver således pleje i form af hyppig gulvvask med dertil egnet sæbe. På den måde vedligeholdes hinden. Og forsømmes denne vedligeholdende pleje, vil gulvet hurtigt begynde at udvise tegn på slid, i takt med at hinden slides bort, og træværkets fibre bliver indtørrede og porøse. Så er de nemlig mere modtagelige over for spildte væsker, nedtrådt støv, og misfarvning fra solens blegende uv lys.

Når slitagen først er opstået, kan disse skønhedspletter ikke længere fjernes ved almindelig vask – uanset hvor meget sæbe, du bruger, kan du ikke genskabe hinden.

Få dit smukke gulv tilbage med en gulvafslibning

Dette betyder dog ikke, at alt håb er ude for dit trægulv. Blot fordi gulvet er lidt misfarvet, ridset og skrammet i overfladen, er det ikke ensbetydende med, at gulvet er klart til skrotning. Så længe træværket ellers er sundt, og selve gulvet intakt, vil det sagtens kunne blive rigtig flot igen. Det kræver blot en grundig gulvafslibning og en passende efterbehandling. En dygtig gulvmand kan hurtigt vurdere, hvilken form for behandling, som tjener dit gulv bedst. De fleste trægulve tåler fint en gulvafslibning – og en faglært håndværker vil kunne udføre denne med stor ekspertise og præcision.

Du kan læse mere om gulvafslibning ved professionel fagmand på gulvkanonen.dk