editorial

Mange mennesker forbinder ordet ”misbruger” med stiknarkomaner, som benytter hårde, ulovlige stoffer (for eksempel heroin, kokain eller amfetamin) til at opnå en rus. Men dette er langtfra det hele og sande billede af en misbruger.

For det første antager misbrug og afhængighed mange former, og kan have mange objekter. Blandt disse finder vil hårde stoffer, spil, alkohol, receptpligtig medicin eller sågar sex. For det andet vil en misbruger, som har nået et vist stadie af afhængighed, ikke længere indtage stoffet for at få et rush, men for simpelt hen at undgå de abstinenser, som indtræffer, hvis indtaget udebliver. Og for det tredje rammer misbrug og afhængighed på tværs af såvel social status, indkomst, uddannelse og jobsituation.

Blandt de former for misbrug, som især har fået opmærksomhed igennem de seneste år, er misbrug af smertestillende, angst dæmpende og søvn inducerende medicin. Afhængighed af disse medikamenter udgør en meget stor del af de misbrugsproblemer, vi ser i samfundet i dag. Og det er mindst lige så farligt som alkoholisme.

Hvordan kommer jeg ud af et problematisk misbrug af receptpligtig medicin?

Hvis du i forbindelse med en operation, et traume eller en kronisk smertetilstand har modtaget receptpligtig medicin igennem en længere periode, kan du risikere at have udviklet en afhængighed heraf. Afhængigheden består deri, at de stoffer, som findes i medicinen, har erstattet din hjernes naturlige produktion af stoffer så som serotonin, dopamin og endorfiner.

Uden medicinen vil du kunne opleve depressive tilstande og meget alvorlige humørsvingninger, samt en trang til mere medicin. Samtidig vil din tolerance over for medicinen stige, således at du får brug for større og større mængder for at holde abstinenserne på afstand. Kan du nikke genkendende til ovenstående, bør du søge professionel hjælp.

Behandlingscenter Stien har specialiseret sig i behandling af mennesker, som lider af afhængighed af medicin. Du kan læse mere, og få hjælp på https://behandlingscenter-stien.dk