editorial

Et gulv af ægte træ er kendetegnet derved, at det er lækkert at se på og skønt at betræde. Træværk egner sig bedre end noget andet materiale som gulvbelægning. Før i tiden var det helt standard, at gulve i nyopførte boliger bestod af træværk i den ene eller i den anden form – planker, brædder eller parketter. Et originalt trægulv vil typisk holde en meget høj kvalitet, idet der fortrinsvis blev anvendt træ fra massive sorter – og derfor kan et trægulv, som er over hundrede år gammelt, sagtens stadig være sundt og intakt. Især fordi det i gamle dage var normalt at forsegle træværket under et tykt lag lak eller fernis, som skærmede gulvet mod de værste skader forårsaget af slag eller belastning.

Det er først for relativt nylig, at det er blevet moderne at anvende de såkaldt ikke forseglende gulvbehandlinger som for eksempel sæbe, olie eller lud. Og derfor har et originalt trægulv ikke nødvendigvis været igennem så mange gulvafslibninger eller gulvafhøvlinger, at det er slidt helt ned.

Tegn på slitage kan fjernes ved en gulvafslibning

Er dit trægulv af den ubehandlede type, eller er det behandlet med en af de ikke forseglende gulvbehandlinger, kan det være blevet slidt i overfladen. Træværk er nemlig ikke i sig selv særligt modstandsdygtigt over for spildte væsker, solfalming, eller støv, som trædes ned i træværkets overflade ved daglig brug. Og når et sæbe behandlet gulv ikke vedligeholdes efter alle forskrifter, vil det hurtigt blive nusset og snusket at se på samt ubehageligt at betræde. Den slidte, tørre overflade vil nemlig få en øget tendens til at danne irriterende splinter, som river strømper og sokker itu, og fødder til blods.

Er du træt af at se – og gå – på et slidt trægulv, kan du med fordel kontakte dit lokale gulvfirma med henblik på at få udført en professionel gulvafslibning. Læs mere på gulvkanonen.dk