editorial

Der er få ting, som i grusomhed kan måle sig med den følelse af sorg og afmagt, man som pårørende til en alkoholiker oplever hver eneste dag. Alkoholisme er den mest udbredte form for afhængigheds betinget misbrug i Danmark, og hører til den gruppe af misbrug, som kaldes for substans misbrug.

Alkohol er et særdeles vanedannende og afhængigheds skabende stof, som nedbryder krop og sjæl. Et misbrug går ikke over af sig selv, men vil med tiden forværres, i takt med at kroppen opbygger en øget tolerance over for stoffet – i dette tilfælde alkohol – hvilket betyder, at en alkoholiker stedse skal have mere og mere alkohol for at kunne opnå den ønskede virkning.

Alkohol har en særdeles ødelæggende virkning på de vitale organer samt hjernen, da det teknisk set er et organisk opløsningsmiddel. Dette betyder i sin yderste konsekvens, at mange alkoholikere går til som direkte følge af deres misbrug, såfremt de ikke modtager den rette behandling, og kommer ud af afhængigheden. Desværre sker dette i mange tilfælde for sent, og alkoholikerens krop og kognitive funktioner vil have lidt ubodelig skade.

Hvordan motiverer jeg min alkoholiserede kæreste eller ægtefælle til behandling af alkoholmisbrug?

Derfor gælder det om at komme i gang med den afvænnende behandling så hurtigt som overhovedet muligt. Dette er vigtigt i forhold til at begrænse skadens omfang, således at den misbrugsramte kan komme tilbage på sporet og få sit liv igen, inden det er for sent. Som pårørende er det dit ansvar at forestå de indledende manøvrer – her under det måske sværeste skridt i processen, nemlig den nødvendige konfrontation. Du bør dog ikke gennemføre hverken konfrontation eller afvænning på egen hånd. Opbakning fra andre pårørende er essentiel – og så bør du få råd og vejledning fra professionelt hold. Behandlingscenter Stien har mange års erfaring med at behandle misbrugere, og opererer med en af landets højeste succesrater, når det handler om alkoholbehandling. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk