editorial

Som alkoholiker kan det være svært at finde tilbage til et liv uden afhængighed. Dette skyldes, at alkohol er et stærkt vanedannende stof, som har mange nedbrydende egenskaber. Og hvis du ikke vil ende i alkoholisme, er det vigtigt, at du er opmærksom herpå.

Hvordan bliver man alkoholiker?

Et overforbrug af alkohol gennem en længere periode kan føre til afhængighed af de stoffer, som skaber den eftertragtede rus. Afhængigheden udmønter sig først og fremmest i en trang til alkohol, når der er gået et vist stykke tid efter indtaget af alkohol – og får man ikke et glas vin, en sjus eller en øl, vil man som alkoholiker typisk opleve svære abstinens symptomer. Dette skyldes, at kroppen har vænnet sig til stoffet, og ikke længere kan fungere nogenlunde normalt, uden at der er en vis promille af alkohol til stede i blodet.

Dette kaldes populært for en ”funktions promille”, og vil hos hærdede alkoholikere være langt højere end hvad en almindelig, ikke alkoholiseret person kan tåle uden at gå i brædderne. Dette betyder dog ikke, at alkoholikeren bedre tåler alkoholen. Stoffet udretter stadig store skader på såvel de vitale organer som på de kognitive evner. Og derfor ender mange alkoholikere med at gå til grunde som konsekvens af deres afhængighed og det der af følgende misbrug.

Hvordan vænner man sig af med alkohol afhængighed?

Først og fremmest skal det siges, at det absolut ikke kan tilrådes, at man på egen hånd forsøger at vænne sig af med sine alkoholiske vaner. Når misbruget har nået det stade, hvor et fravær af alkohol fører til grimme abstinenser, kan det være meget risikabelt at forsøge sig med en alkohol afvænning på egen hånd.

I stedet bør du opsøge et professionel misbrugscenter, hvor såvel misbrugskonsulenter som sundhedsfagligt personale og terapeutiske behandlere har erfaring med behandling af alkoholisme. Afrusning og afgiftning skal følges op med et afvænnings forløb, således at du ikke bare falder tilbage i misbruget igen.

Du kan læse mere på https://behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling/