editorial

Danske døre vender som udgangspunkt ind ad, hvilket betyder, at dørene optager en masse plads, hvilket er ærgerligt, især hvis ens entre eller stue er til den lille side. I Norge og i Sverige vender dørene ud af. Blandt andet for at kunne skuffe til sneen. Du kan se flere eksempler på klarwindows.co.uk.

Du kan også samtidig overveje om din hoveddøre skal have en anden størrelse end de har nu. Måske endda have et fastkarmvindue ved siden af eller over. Det har den fordel at du får mere lys ind. Det samme gælder hvis du vælger en dør, der har et vindue i. Her skal du dog være opmærksom på hvilken lås du vælger. 

dør

Hvilken lås skal du vælge?

Der findes grundlæggende to slags låse. Den ene er en lås/vender, hvor du bruger en nøgle udefra og dørhåndgrebbet og en “vender” indvendig. Her kan en tyv desværre nemt slå døren med eller uden glas ind og åbne døren. Det har han svære ved, hvis du har en lås af lås/lås type. Her låser du døren i og op med en nøgle og med mindre du efterlader en nøgle i døren, kan tyven ikke komme ud. 

Skal du have flere døre udskiftet på samme tid, kan du på samme tid overveje om du vil have den samme låsecylinder i alle dørene. Det har den fordel, at du kan bruge den samme nøgle i samtlige døre og du slipper for at have flere nøgler og et kæmpe nøglebundt. Her er det vigtigt at du giver din dørproducent besked, når du bestiller dine døre.

Er du i tvivl om hvad du skal vælge og hvordan du måler dine døre korrekt, kan du med fordel få råd og vejledning af din tømrer. Han har den nødvendige uddannelse og erfaring til at kunne hjælpe.