editorial

En tandlæge er en læge, der har specialiseret sig i diagnosticering, forebyggelse og behandling af sygdomme og tilstande i tænder og tandkød. Tandlæger er uddannet til at yde både generel og specialiseret tandpleje.

Almindelig tandpleje omfatter behandling af almindelige tandproblemer som f.eks. karies, tandkødssygdomme, mundskader og andre tilstande, der påvirker tænderne, tandkød og mund. Læs med i dette indlæg om, hvad en tandlæge vil kunne gøre for dig i fremtiden.

 

tandlæge

 

Hvis du skal have rykket dine visdomstænder ud

En af de mest almindelige tandbehandlinger er udtrækning af visdomstænder. Visdomstænder er de tredje kindtænder, og de bryder normalt frem mellem 17 og 25 år. Det er dog ikke alle, der har plads til visdomstænder i munden, og de kan give problemer, hvis de bliver indgreb eller inficeret.

Hvis du har brug for at få dine visdomstænder trukket ud, vil din tandlæge bedøve dit tandkød og derefter fjerne tænderne. Proceduren er typisk hurtig og relativt smertefri, og de fleste mennesker kommer sig inden for et par dage. I nogle tilfælde skal du måske tage smertestillende medicin eller spise blød mad i en uge eller to, mens dit tandkød heler.

 

Hvis du skal have lavet rodbehandling

Hvis du har brug for en rodbehandling, vil din tandlæge fjerne det beskadigede eller inficerede væv inde i din tand. Derefter renser og forsegler han eller hun tandens inderside for at beskytte den mod fremtidig infektion. Rodbehandling er normalt vellykket og kan hjælpe med at redde din tand fra yderligere skader.

I nogle tilfælde kan den behandlede tand dog blive skør og mere modtagelig for brud. Hvis dette sker, kan din tandlæge i Silkeborg anbefale, at du får tanden kronet eller trukket ud.

 

Hvis du skal have taget røntgenbilleder af dine tænder

Tandlægen skal have taget røntgenbilleder af dine tænder. Selv om det kan virke som en smerte, er det faktisk en vigtig del af opretholdelsen af en god mundhygiejne. Røntgenbilleder giver tandlægerne mulighed for at identificere problemer, som ikke kan ses med det blotte øje, såsom karies, hulrum og parodontose.

De kan også bruges til at fastslå den grundlæggende årsag til tandsmerter. Kort sagt er røntgenbilleder et vigtigt redskab til diagnosticering og behandling af mange almindelige tandproblemer.