editorial

De (mange) svære valg i livet

Uddannelsessystemet er nemlig en hård nyser at komme igennem, om man kan kalde det det. For eksempel kan det for nogle være op at bakke hele tiden at være i tvivl om, man skal gå den ene eller anden vej. I nogle lande findes der slet ikke de muligheder, som vi unge danskere her, og der er derfor ingen tvivl om, at vi skal føle os privilegeret nok.

Som ung får man nemlig skubbet en masse muligheder imod én – du kan vælge at gå den boglige vej, og tage dig en universitetsuddannelse. Som om det ikke var nok, kan du så vælge at stoppe og starte forfra igen, og så vidt det vides, er kandidat loftet lige blevet ændret, hvilket betyder, du faktisk også kan gøre det færdigt, og så bare have “to uddannelser.”

Elektriker 1 eller 2?

Som om at uddannelses systemet ikke var forvirrende nok i forvejen. Der findes sørme også 2 slags forskellige uddannelser, hvis du nu endelig finder dig komfortabel med dét at blive for eksempel El-installatører i Faxe. Der er nemlig to moduler indenfor elektrikeruddannelse, som vi nu vil dykke lidt mere ned i – dels for at skabe lidt klarhed, og dels fordi det i forvejen som sagt kan være svært at finde rundt i uddannelses systemet.

Elektriker 1 går hovedsageligt ud på, at du tager grundforløb 1 og så selve elektriker uddannelsen som er 4 og et halvt år. Så vælger du på 2. og 3. hovedforløb, om du vil have fire eller fem moduler. Denne uddannelse er med fokus på mindre privat installationer i private hjem med mere. 

Elektriker 2 er hovedsageligt det samme som elektriker 1 – med denne type elektriker har du taget fem moduler på modul 2 og 3 og lærer her at arbejde med udviklingsorienterede opgaver. Så her fylder uddannelsen bestemt 4 og et halvt år, grundet du tager 5 moduler. Mulighederne er dog også flere ved endt uddannelse.