editorial

Blandt de mere udbredte angst lidelser finder vi de to angst typer panikangst og generaliseret angst. Begge former for angst optræder i varierende sværhedsgrader, og kan udvikle sig til at blive voldsomt invaliderende for den angst ramte.

Generaliseret angst er karakteriseret ved at være allestedsnærværende til alle tider. En person, som lider af generaliseret angst vil være plaget og tynget af bekymring og tvangsprægede tanker, som centrere sig om lidelse, sygdom, ulykke og død, enten for vedkommende selv eller for de nærmeste. Hverdagen er præget af ”hvad nu vis” ‘er og gennemtænkning af worst case scenarios.

Mennesker med generaliseret angst er i fare for ydermere at udvikle OCD, det vil sige tvangshandlinger, som bruges til at aflede angsten. Men det kan hurtigt gå hen og blive hæmmende for de daglige udfoldelser, når hverdagen drukner i tvangshandlinger.

Panikangst kommer til udtryk som angst anfald, som rammer ganske ud af det blå. Det er meget ubehageligt at opleve et angstanfald, og i mange tilfælde kan et anfald af panikangst vække mindelser om et hjerteanfald. Hvis man ikke kender til angst, og ikke er opmærksom på symptomerne, kan et angstanfald være en utroligt skræmmende oplevelse. Mange mennesker med panikangst er direkte invaliderede af deres angst for angsten – de tør simpel hen ikke gå uden for en dør af frygt for at et anfald skal ramme som et lyn fra en klar himmel.

Hvori består behandling for angst?

En dygtig specialist i angst behandling vil altid tage udgangspunkt i individet. Angst har lige så mange forskellige ansigter, som der findes mennesker. Gennem terapi kan man lære sin angst at kende, og dermed blive bedre til at håndtere den, hvad end det drejer sig om generaliseret angst, en enkeltfobi, panikangst, OCD eller PTSD.

Du kan læse mere om generaliseret angst og panikangst samt behandlingen herfor på https://www.angstekspert.dk/