editorial

Smukke, solide trægulve var engang standard i de danske boliger. De fleste har set et dekorativt sildebens parket gulv, som føjer stil og elegance til herskabs lejligheder og patricier villaer. Eller de imponerende massive egeplanker, som ofte pryder større herregårde – eller blot lækre bræddegulve, som findes i især bylejligheder og murermester villaer fra omkring 1930. Og har du én gang betrådt et velholdt trægulv, som har modtaget den fornødne pleje og er blevet holdt ved lige efter forskrifterne, ved du, at træ er og bliver det bedste gulvbelægnings materiale.

Trægulve – smukke men sarte

Desværre hører træværk ikke til blandt de billigste materialer. Og samtidig er trægulve temmelig krævende. Hvis du har valgt at lade dit trægulv behandle med eksempelvis sæbe eller olie, har du samtidig forpligtet dig til på ugentlig basis at vaske dit gulv med særligt plejende sæbe. Disse former for behandling yder nemlig ikke træværket samme beskyttelse som eksempelvis lak eller maling.

Trægulvets smukke overflade er afhængig af, at du passer denne rutine – og gør det grundigt. Sæben skal arbejdes ned i gulvet overflade, således at den styrker den hinde af sæbe eller olie, som blev dannet i træværket ved behandlingen. Ellers slides hinden bort, og de sårbare træfibre blotlægges. Uden den beskyttende hinde vil overfladen tørre ud, og miste sine smuds- og væske afvisende egenskaber.

Giv dit trægulv en chance til med en gulvafslibning

Mange mennesker vælger, når trægulvet når dette stadie af slitage, at skifte det ud med et mere modstandsdygtigt materiale, som samtidig er nemmere at holde rent, og som ikke kræver ugentlig vedligeholdelse. Men hvis trægulvet overordnet set er sundt og i god stand, er dette faktisk synd. Gulvet vil nemlig sagtens kunne blive flot igen – det kræver blot en professionel gulvafslibning og en ny efterbehandling. Du kan med fordel klikke ind på gkservice.dk og læse mere – og rekvirere et tilbud på gulvafslibning.