editorial

Indenfor de seneste år er spansk tapas blevet mere og mere populær i Danmark. Det er ikke overraskende, da disse små retter er perfekte til enhver situation – fra en lille snack til en hel aften med venner og familie. Men hvordan laver man egentlig den perfekte tapas-menu? I denne artikel vil vi guide dig igennem, hvordan du kan skabe en enestående tapas-oplevelse.

Introduktion til tapas

Tapas er en traditionel spansk måde at servere mad på. Det er en række små og forskellige retter, der serveres sammen med vin eller øl. Tapas stammer fra det sydlige Spanien, hvor den traditionelt har været serveret på barer og cafeer. Men i dag er det blevet en populær spisestil over hele verdenen, og der er mange forskellige variationer af tapas at vælge imellem.

Tapas-tallerkenen

Den mest populære måde at servere tapas på er ved hjælp af en tapas-tallerken. En tapas-tallerken er en lille tallerken, der er fyldt med forskellige typer af små retter. For at skabe den perfekte tapas-tallerken skal du vælge en række forskellige retter, der passer til hinanden og din smag. Det er også vigtigt, at tallerkenen indeholder retter af forskellige farver, teksturer og smage.

Nogle af de mest populære tapas-ting at have på tallerkenen inkluderer:

– Oliven og kapers
– Manchego ost
– Chorizo pølse
– Serrano-skinke
– Bruschetta
– Patatas bravas (krydrede kartoffelbåde)
– Fisketacos
– Fyldte champignon

Den perfekte størrelse på en tapas-tallerken afhænger af, hvor mange mennesker du har til at spise. Generelt er det en god ide at planlægge på mindst tre til fire små retter per person.

tapas

Parret med den rigtige vin

Servering af tapas på en restaurant er typisk ledsaget af en passende vin, og det samme gælder for hjemmelavet tapas. Tapas er fremstillet af forskellige ingredienser, og det betyder, at hvad du drikker vil afhænge af flere faktorer. Som en generel regel, skal lette rødvine, rosé og hvidvin være godt sammen med de fleste af dine tapas. Især skal rødvine, der er dyrere og tungere undgås, når det kommer til tapas, da det let kan overvælde smagen af de små retter.

Vælg noget med karakter, men sørger for, at det ikke er for voldsomt og tungt, så det ødelægger smagen af tapas. Dog afhænger det også af de enkelte tapas, og vinvalget til foie-gras kan fx være anderledes end til rejemarinade.

God fornøjelse

Tapas er en vidunderlig måde at samle venner og familie omkring mad. Det giver mulighed for at smage mange forskellige smage og texture på en spændende og sjov måde. Forsøg dig frem med forskellige retter og udvid dit repertoire. Nu, hvor du har en bred forståelse af, hvordan man laver og serverer tapas, er der kun én ting tilbage at gøre – nyde maden og vinene!

Med disse enkle trin og ingredienser kan du samarbejde med de mest uhyrlige lækkerkulturer, der vil fortrylle alles smagsløg! Der er ingen grund til at bekymre sig om, hvad man skal gøre eller servere. Med tapas kan du altid finde noget, som dine gæster vil elske – og vide, at din menu vil imponere!

Find inspiration til tapas i Aalborg her.