editorial

Hvilken varmeløsning er bedst?

I de seneste årtier er der kommet en del forskellige varmeløsninger til villaen. Hvilke løsninger findes der, og hvilken skal man vælge? Det er selvfølgelig delvis et temperamentsspørgsmål. Visse løsninger er lidt besværlige og kræver en del arbejde og rengøring, mens andre er mindre arbejdskrævende, men gør en lidt mere afhængig af prisstigninger af for eksempel elektricitet.

Sidstnævnte gælder for eksempel en ellers udmærket løsning, nemlig varmepumper. De er unægtelig effektive, men med de prisstigninger vi har set på elektricitet, kan det i sidste ende alligevel blive en dyr historie. Stiger den ene energiform, så påvirker det selvfølgelig også andre energiformer. Men de stiger ikke alle i samme takt.

Prisen på biomasse ligger stabilt

Ifølge Energistyrelsens “Klimastatus og –fremskrivning 2021 (KF21): Brændselspriser” vil der i de kommende år frem til 2030 ske en markant stigning af fossilt brændstof, mens biomasseprisen kun stiger marginalt. For træpillers vedkommende vil der se en lille stigning fra 2022 til 2023, men mellem 2023 og 2030 vil prisen ligge stabilt. Det er priser uden skat, og man må næsten forvente at man vil øge skatten på fossilt brændstof og i mindre grad biobrændsel.

image

Hvorfor bruger man træpiller?

Hvis man ser økonomisk på det, virker træpiller eller pellets prismæssigt at ligge stabil i årene frem over. Træpiller tager det positive fra to verdner. De er CO2 neutrale og samtidig er driften af fyret automatiseret. Fylder man et par sække på anlægget kan det i visse tilfælde gå flere døgn inden man skal fylde efter. Man kan forlade huset i flere dage og alligevel komme hjem til et varmt hjem. Der er mange udbydere, så der vil altid være konkurrence mellem leverandørene.

MRpiller – træpiller i Vojens

Men for at et pillefyr skal virke optimalt, er det vigtigt, at man bruger piller af høj kvalitet. Træpiller fra MRpiller (https://www.mrpiller.dk/traepiller-vojens) er anbefalelsesværdige. Træpillerne er udvundet af skandinaviske skove, som bliver genplantet. Desuden opfylder de meget strenge krav og er anbefalet at Sveriges Skorstensfejerforbund.