editorial

I Danmark har vi en lang og tro tradition for at indlemme retter fra fremmede – og gerne eksotiske – lande i vort mad repertoire. Det traditionelle danske køkken eksisterer stadig, og lever i bedste velgående – nu er det dog flankeret af retter fra hele resten af verden. Vore med-europæiske lande er vel repræsenteret; hvem nyder ikke en god italiensk pizza, pasta bolognese eller lasagne i ny og næ, og hvor ofte spiser vi ikke en hurtig omgang tapas eller pintxos, som vækker mindelser om Malaga eller Barcelona.

Også Mellemøstens rigt krydrede retter har vundet en høj plads i danskernes hjerter, i form af falafel, döner kebab, schawarma og kofta. Fjernøsten kan også være med; fra Japan henter vi sushi, fashimi og poké, og Kina og Thailand har også for længst erobret det danske restaurant- og take away marked med deres enkle og utroligt velsmagende kogekunst.

Chili con carne – en mexicansk klassiker

Bevæger vi os mod det amerikanske kontinent, er der én ret, som i særdeleshed har vundet indpas i de danske hjem. Den smagfulde, sunde og nærende Chili Con Carne, som udmærker sig ved at være særdeles nem at have med at gøre samt få tænderne til at løbe i vand hos de fleste, bliver ofte serveret som festmad akkompagneret af tacos og en god, stærk salsa.

Chili Con Carne minder i konsistens lidt om millionbøf eller den kødsovs, som anvendes til lasagne og spaghetti bolognese. Ingredienserne er da langt hen ad vejen også de samme – hakket kød, flåede tomater, løg og hvidløg, eksempelvis – men Chili Con Carne er dertil spicet lidt op med chili, enten i frisk form, som pasta eller i tørret pulverform, som giver retten ekstra bid. Samtidig er der tilsat bønner.

Du kan finde den fulde opskrift på Chili Con Carne på dk-kogebogen.dk, hvor du også kan læse brugernes idéer til variation af retten.