Der er flere forskellige områder og årsager til, at en murer skal være varsom, når der ikke skal bygges op, men hvor der måske skal nedrives ting, før man kan bygge noget nyt op, eller der bare skal fjernes nogle del-elementer, før man kan lave noget nyt murerarbejde.

Antag et eksempel som murer Frederikshavn, hvor man får et job med at skulle rive nogle vægge ned i et ældre hus, fordi ejerne ønsker et mere åbent miljø, hvorfor de måske vil have en anden mur muret op et andet sted i hjemmet til opdeling på en anden måde.

Ældre huse havde tendens til større rumopdeling, end man benytter sig af ved konstruktioner af nyere huse, hvor man ønsker mere råderum, åbne vidder, store vinduer med lys og videre.

Dengang ville man have et lukket køkken, hvor køkkenpersonalet kunne arbejde og være adskilt for dem, de skulle servere for, hvor vi nu om dage bruger såkaldte samtalekøkkener, hvor vi kommer gæsterne ved, mens vi laver mad.

Der var også flere lokaler dengang, da man ønskede mere privatliv op en skarp opdeling af lokalerne.

Så det er slet ikke et utænkeligt tilfælde, at dette ville kunne finde sted i Frederikshavn, selvom det er et tænkt eksempel i denne artikel.

Men man skal så passe på som murer!

Ikke alene skal man sædvanligvis iføre sig sikkerhedsudstyr til nedrivning af vægge, sikre sig, at det ikke er bærende vægge, ellers skal man på anden vis veje dem op, mens man opfører de nye vægge, og man skal vide, hvordan man udfører arbejdet sammen, hvis man er flere om det, så man ikke går forbi hinanden.

Men specielt ved gamle huse kan de være udført med usunde materialer såsom asbest eller andet, der er blevet porøst gennem tiden, så der er større tendens til, at det kan brase sammen.

Pas på jer selv – og ejendommen!