Computeren til de fattige

Skrevet af Solana, Tir, 2006-12-05 18:19

Langt om længe er MIT’s “$100 laptop” blevet til virkelighed i Brasilien. Men den koster altså $150, siger NY Times. De andre lande på venteliste er Argentina, Libien, Nigeria og Thailand.

Global Voices oversætter reaktioner fra den brasilianske ‘blogosfære’, og det er ikke alle, der er lige begejstrede…

Den største klage er, at computeren ikke følger med en undervisningsplan. Men det er nok mest lærerne, der ikke kan finde ud af, hvad den skal bruges til. Den er nemlig skabt til børn.

Styresystemet er helt nyt (download en emulator, her), og maskinen har ingen hard drive. Til gengæld gør den genial brug af wifi, batteriet kan lades med en fodpedal, og der er videokamera i til chat.

Den er ganske enkelt perfekt til overvågning og politisk undertrykkelse.Skrevet af Dan, Tor, 2006-12-07 00:56

Hvor er lærerne i projektet om $100 computeren og uddannelse? Ved at læse kommentarerne på de brasilianske blogs og høre om Thailandske bekymringer over det markante fravær af lærere (og Negropontes kommentarer om, at de ikke er nødvendige) minder det mig om et absolut banebrydende indisk eksperiment fra 2000, hvor 6-12 årige gadebørn lærte at tegne på computere og surfe på nettet uden den mindste instruktion.

Eksperimentet er kaldet Hole in the wall er er meget fint beskrevet her. Resultaterne er gået lige ind hos $100 computerfolkene på MIT og fra personlig erfaring ved jeg, at det har spillet voldsomt ind i FN’s planlægning af udbredelsen af internet i de fattige lande.

Skrevet af Dan, Tor, 2006-12-07 17:07

Microsoft skal i henhold til drivkraften bag $100 computeren, MITs Nicholas Negroponte, være i færd med at finde en måde at få maskinen til at køre Windows på. Her fra starten af kører den Open Source Linux. Maskinen har en flash-card kortlæser, som alene skulle være indbygget for at glæde Bill Gates. Det er via den, andre styresystemer kan introduceres og via den, at maskinen kan få udvidet sin RAM hukommelse til mere end de installerede 512 MB.

Skrevet af Solana, Fre, 2006-12-08 01:26

Desuden arbejder Intel og Windows på deres egen bærbare computer, står der i NY Times – og den er ikke skabt til børn, men lærere.

“...The detractors include two computer industry giants, Intel and Microsoft, pushing alternative approaches. Intel has developed a $400 laptop aimed at schools as well as an education program that focuses on teachers instead of students…”

 
     
Blog by Blog